JP Database Solutions moderniseerde legacy software met Thinkwise

“Het hele proces wordt met het Thinkwise Platform gefaciliteerd, van het begin van een project tot de uiteindelijke bouw en de nazorg naar kopers.” - Johan van Eijsden, oprichter en eigenaar van JPDS

JP Database Solutions levert al vijftien jaar een eigen softwarepakket voor kopersbegeleiding aan de bouw- en installatiebranche. Toen de doorontwikkeling van de bestaande softwareomgeving werd gestaakt, besloot oprichter en eigenaar Johan van Eijsden de software opnieuw te realiseren met het Thinkwise Platform. En met succes. JPDS is inmiddels klaar voor de toekomst met gemoderniseerde software en kan nu nog beter voldoen aan de hoge verwachtingen van zijn klanten.

Een kopersbegeleider is een intermediair tussen het bouwbedrijf en de kopers van nieuwbouwwoningen, die kopers onder meer begeleidt bij hun keuze voor meer- en minderwerk. Johan van Eijsden, oprichter en eigenaar van JPDS, en zijn team ontwikkelden het softwarepakket JP-Bouwmanagement aanvankelijk met PerfectView, ooit een zeer populair en configureerbaar CRM-systeem voor Windows. Toen duidelijk werd dat de doorontwikkeling van deze software gestaakt werd, besloot Van Eijsden dat het tijd was om de software te moderniseren met een moderne ontwikkelomgeving. Al snel bleek dat low-code development de weg voorwaarts was door de hoge ontwikkelsnelheid en grote flexibiliteit. Na een grondig selectietraject besloot hij dat het Thinkwise Platform de meest geschikte oplossing was om de nieuwe software mee te realiseren.

Thinkwise heeft veel raakvlakken met wat we van PerfectView gewend waren qua ontwikkelomgeving; dat maakte de overstap makkelijker,” vertelt Van Eijsden. “Daarnaast konden we met Thinkwise onze antieke dBase-database upgraden naar SQL Server met dank aan de flexibele databaseondersteuning. Verder konden we veel eenvoudiger met externe applicaties koppelen door de servicelaag.

Geen standaard oplossing

Toen JPDS werd opgericht in 2005 was er nog weinig standaardsoftware voor kopersbegeleiding voor bouwbedrijven beschikbaar. Van Eijsden besloot in dit gat te springen en er zelf een applicatie voor te ontwikkelen.

Onze software wordt met name gebruikt bij grote bouwprojecten en seriematige woningbouw,” legt van Eijsden uit. “We leveren geen standaard ERP-oplossing waarmee je enkel de projectadministratie en het financiële deel doet. Onze software is echt op maat gemaakt, en op basis van feedback van gebruikers, om het werk zo makkelijk mogelijk te maken voor een kopersbegeleider. Het hele proces wordt met het Thinkwise Platform gefaciliteerd, van het begin van een project tot de uiteindelijke bouw en de nazorg naar kopers.

Specifieke functionaliteit

Voordat JPDS de strategisch keuze maakte voor het Thinkwise Platform volgde het team een basiscursus op het Apeldoornse hoofdkantoor.

Van Eijsden: “Tijdens de cursus werd duidelijk dat we deze low-code oplossing wilden gebruiken voor de herontwikkeling van onze software. Bovendien bleek dat alle functionaliteit vrijwel één op één overgezet kon worden naar Thinkwise.

JPDS maakte een vliegende start met de nieuwe applicatie door aanvankelijk voor twintig dagen een aantal ervaren Thinkwise-experts in te huren. Daarna realiseerde Van Eijsden het volledige softwarepakket binnen een jaar stapsgewijs in Thinkwise.

Dat was een lang proces, met name omdat het een complexe applicatie is en we ook onze bestaande klanten moesten blijven ondersteunen op het oude platform,” zegt hij.

Het uiteindelijke resultaat werd enthousiast ontvangen door bestaande klanten. “Onze klanten zijn heel enthousiast over de functionaliteit van de applicatie,” vertelt Van Eijsden. Ook het feit dat de software nu ook als cloudoplossing beschikbaar was, maakte indruk:
Inmiddels werkt driekwart van onze klanten met de cloudversie. Dat kan helaas nog niet bij iedereen, bijvoorbeeld als er koppelingen zijn met ERP-systemen op locatie. In dat geval gebruiken ze gewoon de Windows-applicatie.

Toekomstplannen

De ontwikkeling van de software van JPDS staat nooit stil, zo stelt Van Eijsden. “We hebben inmiddels ook een aparte webportal ontwikkeld waar kopers klachten kunnen melden. Die omgeving is direct gekoppeld met het Thinkwise Platform, waarin de verdere afhandeling wordt geregeld. Ook willen de gebruikersomgeving een wat rustigere look en feel gaan geven, waarvoor de nieuwe Universal GUI van Thinkwise heel geschikt is.

Niet alleen Thinkwise is een belangrijke partner voor JPDS, ook heeft het bedrijf goede banden met een andere Thinkwise-partner, SmartTeam. “Dit bedrijf koos tegelijk met ons voor het Thinkwise Platform, en sindsdien wisselen veel regelmatig ervaring uit en helpen elkaar met de ontwikkeling. Dat is een mooie aanvulling op de beschikbare documentatie en community van Thinkwise.