IT Partner maakt havenlogistieke software met Thinkwise low-code

“Met Thinkwise als business-partner gaan we voor future-proof software development” - Rob Jordan, algemeen directeur IT Partner BV

IT Partner is een succesvol internationaal opererend softwarebedrijf, gespecialiseerd in automatisering voor de havenlogistieke sector. Het bedrijf koos voor Thinkwise om de projecten voor zijn klanten te versnellen en een future-proof fundament te leggen voor zijn softwareontwikkeling.

Sinds de oprichting in 1999 ontwikkelt IT Partner software voor wereldwijde organisaties in de havenlogistieke sector. Naast maatwerk levert het ook verschillende eigen softwarepakketten, waaronder een Terminal Operating System (TOS) voor (container)terminals. In 2019 kreeg het bedrijf de opdracht een Port Community System voor de haven van Sint-Maarten te ontwikkelen. Dit bleek het ideale eerste project om met het Thinkwise low-code platform te realiseren, waar het eerder een Proof of Value-project mee deed.

Rob Jordan, mede-eigenaar en algemeen directeur van IT Partner: “We hebben dit project in recordtijd opgeleverd; veel sneller dan met traditionele ontwikkeltools. Daarnaast is het eindresultaat ontzettend positief ontvangen, met name door de eindgebruikers rondom de haven van Sint-Maarten.”

Van maatwerk naar pakketsoftware

De havenlogistieke sector is altijd sterk in beweging geweest, met snel veranderende trends op gebied van programmeertalen en nieuwe technologie. Bij gebrek aan kant-en-klare systemen voor de branche ontwikkelde IT Partner aanvankelijk vooral maatwerk voor zijn klanten. De laatste jaren ging het echter steeds meer eigen standaardpakketten ontwikkelen om organisaties sneller van een werkende oplossing te kunnen voorzien. De volgende bottleneck in de ontwikkeling bleek echter het gebruik van traditionele ontwikkeltools.

“Bij elk nieuw product dat we ontwikkelen, moeten we keuzes maken,” vertelt Jordan. “Als je naar het huidige ontwikkellandschap kijkt, word je al snel knettergek. Wat nu populair is, kan morgen weer achterhaald zijn. Welke technologie moet je dan gebruiken? Gaan we voor Angular of React? Wat zijn de voors en tegens, en hoe lang blijft een technologie populair? Eén of twee jaar? Zo zijn we steeds weer onze eigen legacy aan het creëren. Onze conclusie was dat het niet om de techniek gaat, maar om het ontwikkelen van goede oplossingen voor onze klanten.”

IT Partner is al geruime tijd geïnteresseerd in low-code development. Dit zou een eind maken aan die terugkerende technologische keuzes en daarnaast veel gespecialiseerd programmeerwerk uit het ontwikkelproces halen. Tijdens een eerdere marktevaluatie was gebleken dat de meeste low-code systemen gericht zijn op het ontwikkelen van apps en aanvullingen op bestaande systemen. Jordan: “Thinkwise bleek als enige geschikt om echt mission critical ERP-achtige systemen mee te bouwen. Dat is feitelijk wat we doen, waardoor de keuze voor ons relatief simpel was.”

Haven van Sint-Maarten

In 2019 kreeg IT Partner groen licht om een Port Community System voor de haven van Sint-Maarten te ontwikkelen. Dat bleek het ideale moment om de low-code ambities van het bedrijf gestalte te gaan geven. Dit nieuwe project moest namelijk volledig vanaf de grond ontwikkeld worden, waardoor er veel basisvoorzieningen gebouwd moesten worden, zoals user-management, 2-factor authenticatie, en functies voor het gebruik van encrypted databases en het anonimiseren van privacygevoelige gegevens. Dit maakte het volgens Jordan uitermate geschikt om met low-code aan de slag te gaan: “In het Thinkwise Platform zijn veel van dit soort standaardfuncties al aanwezig. Verder moest het systeem ook in de cloud draaien, en er waren specifieke wensen rond web-based functionaliteit en apps. Dat konden we allemaal realiseren met Thinkwise, zonder dat we daar specifieke kennis voor in huis hoefden halen.”

Proof of Value-project

IT Partner deed eerst een succesvol Proof of Value-project met Thinkwise, waarmee het zijn ontwikkelteam binnen drie weken bekend maakte met het low-code platform. Aansluitend werd op 1 april het project voor de haven van Sint-Maarten gestart en op 1 december kon IT Partner al een werkend systeem in de cloud opleveren.

Jordan: “Dat is ontzettend snel gegaan, zeker als je weet dat Thinkwise voor ons een nieuwe ontwikkelomgeving was. We hebben binnen een half jaar tijd een werkend systeem neergezet, en dat is veel sneller dan traditionele ontwikkeling.”

De opgeleverde software werd bovendien zeer positief ontvangen door de eindgebruikers. “Ze waren overdonderd door wat wij al binnen een paar maanden hadden opgeleverd,” vertelt Jordan. “Maar ook de eenduidige structuur en de consistente ‘look and feel’ maakte veel indruk. Als een gebruiker een paar basishandelingen kent, kan hij flitsend met het systeem werken.”

Door de hoge ontwikkelsnelheid en de ingebouwde functies van Thinkwise kon IT Partner bovendien meer functionaliteit opleveren dan aanvankelijk gepland. Zo werd een volledige integratie met het havensysteem gerealiseerd, waardoor veel informatie al direct in het nieuwe platform beschikbaar was. Verder wilde men notificaties versturen aan gebruikers via e-mail, sms en Whatsapp. Ook dit kon al in de eerste release gedaan worden, gebruikmakend van de standaard mogelijkheden in Thinkwise.

Voordelen en resultaten

Een van de belangrijkste voordelen van Thinkwise is volgens Jordan het feit dat IT Partner het potentieel van zijn softwareontwikkelaars optimaal kan benutten: “Met low-code zijn onze ontwikkelaars minder afhankelijk van gespecialiseerde programmeerkennis. Hun meerwaarde zit in het begrijpen van het idee van een applicatie, het kunnen doordenken van zakelijke processen en daar creatieve oplossingen voor bedenken. Mensen met zakelijk inzicht en wat minder technische kennis kunnen met Thinkwise heel goed applicaties bouwen. Low-code is daar uitermate geschikt voor.”

Voor de klanten van IT Partner is het grootste voordeel dat zij zeer snel een werkende oplossing krijgen. Daarnaast zorgt het low-code fundament ervoor dat ze hun bedrijfsapplicaties later altijd kunnen aanpassen of uitbreiden.

De ontwikkelaars van IT Partner waren eerst sceptisch over low-code, maar na de eerste kennismaking waren ze al snel om. “Het feit dat je heel snel resultaat ziet, was doorslaggevend,” zegt Jordan. “En veel standaard fouten, of dingen die je regelmatig opnieuw doet, verdwijnen. Je bent niet continu bezig met techniek of opmaak, maar de focus komt puur te liggen op functionaliteit en processen.”

Strategische keuze

Voor Jordan is duidelijk dat low-code development de toekomst is voor IT Partner. Hij verwacht dat de meeste bestaande pakketsoftware gaandeweg vervangen zal worden door Thinkwise. Daarnaast startte hij recent een nieuwe joint venture met een klant in Suriname. “Producten die we voor hen hebben ontwikkeld, gaan we nu gezamenlijk opnieuw ontwikkelen. Daar hebben we mensen voor aangenomen en een nieuwe onderneming opgezet. En dat is 100% gefocust op Thinkwise.”

Thinkwise is hiermee een zeer strategisch onderdeel geworden van IT Partner, dat low-code als een belangrijk fundament van zijn productaanbod ziet.

Jordan: “Alles wat maar ruikt naar logistiek en administratie, zullen we in de toekomst allemaal met low-code realiseren. Met Thinkwise als business-partner gaan we voor future-proof software development.”

Meer weten?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van low-code voor jouw organisatie? Bekijk dan eens ons webinar ‘Low-code ontwikkelplatform voor Independent Software Vendors’.

Delen