Hartmann kiest voor Thinkwise low-code platform om Crew Management Systeem te moderniseren


Apeldoorn, 22 april 2021 – Hartmann, een wereldwijd opererende rederij, kiest voor het Thinkwise low-code platform om zijn Crew Management Systeem te vervangen. Door deze strategische keuze verwacht het bedrijf zijn legacy bedrijfsapplicatie in 2021 volledig te kunnen moderniseren, en de focus te verleggen van IT-onderhoud naar procesverbetering en innovatie.

De Hartmann Group is een onafhankelijke rederij en een familiebedrijf. De organisatie is wereldwijd actief, beschikt over zo’n 150 vrachtschepen en heeft circa 5000 medewerkers. Het werk is zeer gespecialiseerd, waardoor het grootste deel van de bedrijfsvoering afhankelijk is van een maatwerkapplicatie. Met name crewing en payrol zijn uitdagende bedrijfsactiviteiten, waarvoor Hartmann 19 jaar geleden een eigen applicatie ontwikkelde op basis van een SQL Server-backend en Acces front-end. Het onderhouden van die applicatie was in de loop der jaren dermate complex geworden, naast het feit dat de technologie sterk was verouderd. Om de slag te maken van het onderhouden van de software, naar het verbeteren ervan, besloot het bedrijf op zoek te gaan naar een alternatief.

We zochten een platform dat de technologische basis leverde om met een hoge efficiëntie businessprocessen te implementeren,” zegt Markus Schmitz, Managing Director van Hartmann Global IT. “Sommige low-code platformen bieden wel de efficiëntie, maar de meeste zijn te beperkt om complexere businesslogica te ondersteunen. Thinkwise bleek voor ons de ideale match, omdat het juist de complexere logica én omvangrijke kernsystemen ondersteunt. Thinkwise dwingt je bijvoorbeeld niet om logica in diagrammen te tekenen. Je kan het gewoon als code schrijven in een SQL database.

Mobiele crewing-app

De samenwerking startte met een Proof of Concept, waarbij het team van Thinkwise een overtuigende modernisering van een mobiele crewing-applicatie neerzette met behulp van de Thinkwise Upcycler, een tool voor het moderniseren van legacy-applicaties. Na die Proof of Concept werd nog succesvol een load-test gedaan om te zien of de applicatie schaalbaar was naar circa 5000 gebruikers.

Schmitz: “Thinkwise was als enige low-code partij in staat en bereidwillig om op korte termijn, en met redelijke inspanning, een proof of concept te doen. Dat is een belangrijke reden waarom we voor ze gekozen hebben.

Bij Hartman Global IT wilde men het moderniseren van de software zoveel mogelijk zelf doen met het Thinkwise Platform. Na een training door Thinkwise kon het team al snel aan de slag, waarbij de ontwikkelaars konden rekenen op regelmatige ondersteuning van Thinkwise-experts. Zo werd in circa een half jaar een mobiele crewing-applicatie ontwikkeld voor scheepvaarders. Niet alleen werd hier een directe behoefte vanuit de business mee ingevuld, maar gaf dit ze ook de gelegenheid het Thinkwise Platform onder de knie te krijgen.

Deze app zo snel ontwikkelen, voor Android en iPhone en inclusief alle rechten, was met traditionele technologie onmogelijk geweest,” vertelt Schmitz. “Dan hadden we eerst vier maanden de technologie moeten leren voordat we één regel code konden schrijven. Nu konden onze ontwikkelaars veel sneller aan de slag met het Thinkwise platform, waarbij ze werkten met bekende tools en businesslogica konden schrijven op databaseniveau. En naarmate we er langer mee werken, wordt de ontwikkeling steeds efficiënter.

Vervolgtraject

De mobiele crewing-applicatie van Hartmann is onlangs succesvol gelanceerd en wordt nu door zo’n 5000 zeevaarders wereldwijd gebruikt. De focus van het ontwikkelteam is inmiddels verlegd naar de basis van alles: het Crew Management Systeem. Het moderniseren van deze kernapplicatie is vanzelfsprekend een aanzienlijk groter project, maar Schmitz verwacht dit ook al in 2021 te kunnen afronden.

Schmitz: “Dit is zeker een heel ingrijpend project. Maar net als bij het schilderen van je huis, draait alles om voorbereiding. Je moet weten waar je heen wilt, het juiste platform en de juiste partner kiezen, en het project goed voorbereiden. Alleen dan kan je soepel tot een goed eindresultaat komen.”.

Wij zijn trots dat een mooi internationaal bedrijf als Hartmann de strategische keuze heeft gemaakt voor Thinkwise,” zegt Victor Klaren, directeur van Thinkwise. “Zij begrijpen de kracht van ons platform en maken optimaal gebruik van de efficiëntie en flexibiliteit die het biedt om hun bedrijfsvoering te optimaliseren.

Schmitz verwacht dat de ontwikkeling van de bedrijfsapplicaties een continu proces zal zijn: “We hebben nog tal van plannen voor verdere optimalisatie. Zo willen we Thinkwise ook lokaal implementeren op elk schip, om efficiënter op zee te kunnen werken, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de beperkte internetsnelheid die via een satellietverbinding beschikbaar is. De zeevaarders moeten ook daar hun werktijden eenvoudig kunnen bijhouden, hun planning bekijken en loonstroken ontvangen. En zo zijn er meer uitdagingen voor de toekomst. Maar aan Thinkwise hebben we een partner met wie we dat uitstekend kunnen doen.

Recente publicaties

De succesvolle inzet van low-code door Hartmann is niet onopgemerkt gebleven. Diverse nieuwskanalen zoals Internet-of-Things.de, Mittelstandswiki, Fachmagazin IM+io en B2B magazine Schiff&Hafen publiceerden over Hartmann en hun streven naar innovatie.

Over Hartmann

De Hartmann Group is een onafhankelijke wereldwijd opererende rederij en familiebedrijf. De kern van het bedrijf is gebaseerd op: scheepseigenaarschap, volledig technisch en commercieel scheepsmanagement, evenals de bemanning en opleiding van zeevarenden. De bedrijven van de Hartmann Group hebben meer dan 5.000 werknemers in dienst en ze beschikken over een vloot van ongeveer 150 schepen: gastankers, producttankers, bulkvervoerders, pneumatische cementdragers, containerschepen en multifunctionele schepen. Toegewijde technische, commerciële en bemanningsmanagementteams richten zich op de kernmarkten van de Hartmann Group en garanderen zo deskundige kennis en consistent hoge kwaliteitsnormen voor alle klanten in de afzonderlijke markten. Meer informatie: www.hartmann-ag.com

Similar posts

Blijf op de hoogte van het laatste Thinkwise nieuws!

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe inzichten in low-code ontwikkeling, inspirerende klantcases en het laatste Thinkwise nieuws.

Door je aan te melden ontvang je wekelijks een overzicht van onze nieuws & blog posts!