Het Thinkwise Platform: de krachtige rekenmotor onder nieuwe generatie beheersoftware

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten maken gebruik van GBI software voor het beheer en het onderhoud van hun assets. Eén van de stille krachten achter dit succesvolle beheerplatform is het low-code Thinkwise Platform. Na 11 jaar is de rekenmotor van GBI nog steeds up-to-date én beschikbaar in een nieuwe generatie GBI software: GBI World.

Download PDF

De zorg voor functionerende rioleringen en veilige wegen, goed onderhouden groen, duurzame verlichting en aantrekkelijke speelplekken. Het is een kleine greep uit het takenpakket van de beheerder van de openbare ruimte. Een pakket dat de komende jaren steeds uitdagender wordt. GBI productmanager Bas Boonstra: ‘De buitenruimte speelt een sleutelrol binnen thema’s als klimaatadaptatie, verduurzaming en een gezonde leefomgeving. En parallel daaraan de opdracht aan beheerders om maximale kwaliteit te realiseren, tegenover minimale maatschappelijk kosten.

Het is een taak die niet zonder een goed beheer- en informatiesysteem kan. Veel Nederlandse gemeenten maken hiervoor gebruik van GBI beheersysteem. Dit assetbeheersysteem werd in de jaren tachtig ontwikkeld door Antea Group en ondersteunt beheerders bij het slim en effectief beheren van de leefomgeving. De software verzorgt twee belangrijke functies: de registratie van wat een gemeente allemaal in eigendom heeft (wegen, riolering, openbaar groen, verkeersborden enzovoorts) en de planning en het begroten van het onderhoud van deze assets.

Thinkwise: een strategische ontwikkelpartner

Thinkwise is sinds jaar en dag één van de ontwikkelpartners voor GBI beheersysteem. Boonstra: ’Als Antea Group brengen wij onze jarenlange ervaring op het gebied van beheer, data en informatie en ICT bijeen in GBI. Wij ontwikkelen veel software in eigen huis. Waar nodig werken wij samen met specialistische partijen die dedicated zijn aan onze visie, die proactief meedenken en toekomstbestendige oplossingen hebben. Thinkwise met hun low-codeplatform speelt hierin een cruciale rol.

Zo ontwikkelde Antea Group met Thinkwise twee componenten van de GBI software: de GBIappsbank en de GBIkennisbank. De GBIkennisbank bevat alle informatie over maatregelen, prijzen en onderhoudsstrategieën voor beheer. De GBIappsbank wordt gebruikt voor het maken van kostenberekeningen en meerjaren-prognoses. Voor alle gemeentelijke assets zijn rekenapps beschikbaar. GBI is voor elke gemeente inzetbaar, omdat de apps rekening houden met de lokale omstandigheden en ambities.

GBI World: nieuwe release in the cloud

De uitdaging van de beheerder verandert. En de beheersoftware evolueert mee. Daarom realiseerde Antea Group GBI World. Boonstra: ‘Een toekomstbestendig beheersysteem, met tools voor de beheerder van morgen.’ Met GBI World hebben we het beheersysteem met alle modules en de achterliggende database naar the cloud gebracht. Boonstra: ‘Dit geeft gebruikers overal toegang tot hun data en GBI-applicaties. Waarbij connectiviteit is geborgd door middel van API’s. Dit maakt servicegericht werken mogelijk, omdat je eenvoudig informatie kunt delen en kunt samenwerken binnen één omgeving. Hiermee beschik je over een platform dat inspeelt op de groeiende vraag van collega-afdelingen, bestuurders en burgers naar integrale planningen, het delen van areaalgegevens of koppelingen met real-time sensordata en belevingscijfers.

Ook voor de ontwikkeling van GBI World wisten Thinkwise en Antea Group elkaar te vinden. Een belangrijke vernieuwing is dat in GBI World alle onderdelen en modules van GBI samenkomen in één webportaal. Hiervoor werd de overstap gemaakt naar de Thinkwise Web GUI zodat de GBIappsbank en GBIkennisbank als webversie beschikbaar zijn in de nieuwe cloudomgeving. Dit maakt samenwerken en de integratie met de nieuwe kaartmodule GBImaps eenvoudiger. Boonstra: ‘Alle informatie is nu beschikbaar binnen één omgeving en kan eenvoudig gedeeld worden. Hiermee geven wij invulling aan het principe van Common Ground, waarbij de data gescheiden wordt van de software en processen.

Betere functionaliteit en meer gebruiksgemak

Een andere aanpassing is dat de Oracle backend is vervangen door een open source PostgreSQL database. De GBIappsbank sluit hier op aan. Onderhuids bleef het rekenhart van GBI, dat met het Thinkwise low-code Platform is ontwikkeld, echter in stand. Boonstra: ‘Hiermee borgen wij dat alle rekenmethodieken van de GBIappsbank moeiteloos in stand blijven bij elke nieuwe upgrade en release. De modernisering van de GUI is verder doorgezet om de look and feel voor de gebruikers te verbeteren. Ook zijn er verschillende functionele verbeteringen doorgevoerd.

Met GBI World kunnen beheerders in Nederland een beroep doen op beheersoftware die past bij de taken van vandaag én morgen. Boonstra: ‘Ik ben fan van beheer. Want met de openbare ruimte als sleutelrol krijgen beheerders meer dan ooit de taak om verschillende opgaven te verbinden en te realiseren. Dit vraagt om ondersteuning van flexibele software én uitgebreide beheerkennis. Niet alleen van assets en integraal programmeren maar ook van organisatieprocessen, mensen, data en IT. Dankzij partners als Thinkwise kunnen wij die combinatie blijven maken en een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige leefomgeving.

GBI beheersysteem

Een aantrekkelijke leefomgeving, nu en in de toekomst
Met datagedreven oplossingen en innovatieve software draagt Antea Group bij aan een prettige openbare ruimte. Als marktleider in beheer ontwikkelen wij het vakgebied verder met onze opdrachtgevers en partners. Samen bieden we met GBI het beste en meest duurzame beheersysteem voor de assets in de openbare ruimte. Zo dragen wij nu en in de toekomst bij aan een aantrekkelijke leefomgeving waar mensen willen wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Omdat wij ons GBI beheersysteem continu willen optimaliseren heeft Antea Group de ‘motor’ van GBI compleet vernieuwd en brengen we versneld nieuwe releases uit. De upgrade naar de nieuwe GBI World release wordt gestaag uitgerold en uitgeleverd aan onze klanten. Hun waardevolle assetdata gaat één-op-één en ongewijzigd mee.

Delen