WILA ondersteunt groei en innovatie met Thinkwise

“Met het Thinkwise Platform kunnen we applicaties bouwen die onze bedrijfsprocessen optimaal ondersteunen, en de focus ligt nog steeds op het uitbreiden en optimaliseren van onze processen.” - John Sanger, ICT Manager WILA

WILA is een toonaangevende fabrikant van gereedschapsystemen voor kantpersmachines, gevestigd in Lochem. Als Thinkwise-gebruiker van het eerste uur werkt het bedrijf inmiddels al meer dan tien jaar met het platform, en ondersteunt daarmee zijn volledige bedrijfsproces. Bovendien wordt nog dagelijks gewerkt aan de software om deze zo goed mogelijk te doen aansluiten op zowel de interne als externe bedrijfsprocessen.

WILA werd in 1932 in de regio Lochem opgericht als een ambachtelijke smederij, die zich gaandeweg specialiseerde tot een innovatieve fabrikant van hoogwaardige gereedschapsystemen voor kantpersen en de (staal)plaatverwerkende industrie. Het bedrijf heeft een wereldwijde reputatie, een hoofdkantoor en twee productielocaties in Lochem met ongeveer 320 medewerkers, en kantoren en magazijnen in de Verenigde Staten en China. WILA ontwikkelde diverse gepatenteerde concepten, waaronder het New Standard System. Dit is een gebruiksvriendelijk systeem om snel buiggereedschappen te kunnen wisselen op kantpersmachines, waarmee staalplaten in de gewenste vorm gebogen worden. WILA werkt al sinds 2005 met het platform van Thinkwise, waarmee het in de loop der jaren zijn volledige voorbereidings- en productieproces heeft gemodelleerd tot uiterst efficiënte bedrijfsapplicaties. ICT-manager John Sangers is vanaf het prille begin bij dit proces betrokken, en is nog dagelijks bezig met het uitbreiden en verfijnen van de bedrijfssoftware. “Wij zijn nog steeds heel enthousiast over het Thinkwise Platform, en werken er al meer dan tien jaar mee,” zegt Sangers. “Met het Thinkwise Platform kunnen we applicaties bouwen die onze bedrijfsprocessen optimaal ondersteunen, en de focus ligt nog steeds op het uitbreiden en optimaliseren van onze processen.”

Ondersteuning groei en innovatie

De periode rond 2005 was een belangrijk keerpunt voor WILA. Het bedrijf was binnen tien jaar sterk gegroeid, mede door de succesvolle introductie van een nieuw standaard gereedschapssysteem voor de plaatverwerkende industrie. De bedrijfsvoering werd ondersteund met een zelfgebouwd ERP-systeem, waarin vrijwel alle bedrijfszaken waren geregeld, van financiën, verkoop en logistiek tot de inkoop en productieplanning. Het vereiste helaas wel veel handmatig werk en liet qua gebruiksgemak te wensen over. John Sangers, inmiddels al 25 jaar in dienst bij WILA, kreeg aanvankelijk de opdracht om dit pakket verder te ontwikkelen, maar ontdekte al snel dat er nieuwe bedrijfssoftware nodig was die mee kon groeien met de grote ambities van WILA, en beter aansloot bij het inmiddels gewijzigde proces.

“Het moest allemaal veel gebruiksvriendelijker,” zegt Sangers. “Windows kwam op en mensen wilden klikken in plaats van met ingewikkelde sneltoetsen en schermen werken. Het was tijd voor iets nieuws. We konden toen weer zelf iets gaan ontwikkelen of voor een standaardpakket kiezen.”

WILA is volgens Sangers echter een eigenwijs bedrijf, dat zelf wil bepalen hoe het zijn processen optimaliseert en inricht. “We hebben wel naar generieke ERP-pakketten gekeken, maar die sloten niet aan op wat we wilden. Consultants zeggen dat alles mogelijk is met deze pakketten, maar als je specifieke wensen of werkwijzen wilt implementeren, wordt het ineens heel lastig met ingewikkeld maatwerk. We kwamen toen in gesprek met Thinkwise, die in feite zeiden: ‘geef ons je data, en wij maken er een softwarepakket van.’ Dat klonk ideaal, waardoor we besloten om een testimplementatie te doen. Daar kwamen al binnen een dag een aantal applicatieschermen uit voort, die ons deden besluiten om samen met Thinkwise ons complete ERP-pakket opnieuw te realiseren.”

Project en ontwikkeling

Binnen anderhalf jaar werd het huidige softwarepakket door WILA en Thinkwise opnieuw gebouwd, inclusief alle bestaande functies, maar dan in een nieuwe variant. Bovendien werd een fundament gelegd om de software snel en flexibel uit te kunnen breiden met nieuwe functionaliteit, en de processen verder te optimaliseren. Na de initiële oplevering van de bedrijfssoftware nam WILA het pakket in eigen beheer, waarmee de directe betrokkenheid van Thinkwise stopte. Het bedrijf deed in die periode veel ervaring op met het Thinkwise platform, maar ontdekte gaandeweg dat het toch voordelen had om Thinkwise weer in te schakelen en gebruik te maken van de laatste updates.

Sangers: “Aanvankelijk was het best uitdagend om weer aan te sluiten op de nieuwste versie van het Thinkwise Platform, doordat we in de loop der jaren veel eigen functionaliteit hadden ontwikkeld en toegevoegd. Maar Thinkwise had sindsdien ook veel modeluitbreidingen en handige gebruikersinterfaces in het platform gebouwd, die ons goed van pas kwamen. Sinds 2017 is onze bedrijfssoftware weer volledig geactualiseerd en zijn toekomstige updates geen probleem meer.”

Resultaten

De software van WILA kreeg de naam WISWISE, een combinatie van WILA Informatie Systeem en Think‘wise’. De software ondersteunt tegenwoordig het hele logistieke proces van WILA, inclusief koppelingen met de webshop. Klanten kunnen daar online producten bestellen en zelfs op maat gemaakte producten configureren met een productgenerator.

“We willen alles zo efficiënt mogelijk maken in WISWISE,” zegt Sangers. “We hebben zelfs een online tool waarmee klanten zelf nieuwe producten kunnen ontwerpen. Alle specificaties worden direct vanuit onze webshop in het systeem ingeschoten. Vervolgens wordt automatisch een offerte gemaakt, en als die geaccordeerd is, volgen de orders, de productvoorbereiding, de productie en uiteindelijk de levering. Alle gegevens zitten hiervan in ons systeem, inclusief een 3D-model, documenten, stuklijsten, bewerkingsplannen, en zelfs NC-programma’s voor het aansturen van de machines.”

Volgens Sangers zijn dit soort zaken niet te realiseren met generiek ERP-pakket: “Er is altijd wel een module die geschikt is voor wat je wil, maar nooit iets dat precies past. Vervolgens krijg je toch weer houtje-touwtje constructies en maatwerk, of je moet alsnog met Excel of randapplicaties aan de slag. Wij willen simpelweg één geïntegreerde oplossing voor al onze werkzaamheden. Dat is vanaf het begin ons uitgangspunt: als ergens informatie ontstaat, willen we het daar in ons systeem invoeren. Dus niet via een omweg zoals een telefoontje of e-mail. Alles draait om efficiëntie, en we zien op dat vlak nog continu verbetermogelijkheden.”

Gebruiksgemak

WISWISE is een uiterst gebruiksvriendelijk softwarepakket. “Als ik nieuwe medewerkers en stagiairs uitleg hoe WISWISE werkt, hoor ik altijd dat ze het zo’n handig systeem vinden,” vertelt Sangers. “Alle informatie is altijd op de juiste plek beschikbaar is, en het werkt niet zo omslachtig als software van bedrijven als SAP en Oracle die ze bij andere bedrijven gezien hebben. Ik zeg er ook altijd bij dat we openstaan voor verbeteringen, en dat we daar ook echt iets mee doen.”

Andere bedrijven die Thinkwise overwegen, komen ook regelmatig bij WILA over de vloer voor een referentiebezoek. Volgens Sangers gaat dat vaak met veel enthousiasme gepaard. “Zij zien hoe gebruiksvriendelijk het is, en hoe bepaalde functies uit het platform direct toepasbaar zijn op hun eigen situatie. Een aantal van deze bedrijven hebben inmiddels ook voor Thinkwise gekozen.”

Volgens Sangers kunnen bedrijven zich met de software van Thinkwise focussen op hun het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen, zonder beperkt te worden door ingewikkelde IT-systemen. “Je hoeft het niet met een generieke softwareoplossing te doen die je dwingt om met voorgedefinieerde schermen, lijstjes en snelfilters te werken. Met Thinkwise richten we ons puur op waar we goed in zijn, omdat de software onze processen optimaal ondersteunt.”

Amerika en China

Bij WILA is men zeer tevreden met WISWISE, maar volgens Sangers ligt de focus ligt nog steeds op het optimaliseren van het pakket. “We hebben totaal geen behoefte aan andere software, ondanks dat we Thinkwise nu al meer dan tien jaar gebruiken. De meeste bedrijven zijn na zo’n lange tijd wel toe aan iets anders, of ze komen om van de randapplicaties.”

Naast de twee locaties van WILA in Lochem werken de Amerikaanse en Chinese vestigingen inmiddels ook met WISWISE. “Al hun inkoop verloopt automatisch via ons systeem, van de orders, tot productie en levering.” Op deze locaties blijken soms specifieke uitdagingen te bestaan, waarbij de snelheid en flexibiliteit van Thinkwise goed van pas komt. Sangers: “Laatst waren we op bezoek bij ons kantoor in China, en ontdekten dat ze daar met veel knip- en plakwerk in Excel-sheets een administratief proces bijhielden dat uniek is voor dat land. We hebben uitgelegd dat we dit prima voor ze kunnen automatiseren in de software, en dat gaan we nu ook doen. Verder hebben we nog plannen om dit jaar te gaan produceren in China, wat we volledig vanuit Nederland willen aansturen. Dat wordt nog een heel leuke uitdaging, en zo blijven we continu bezig.”

Delen