Skip to content

Nieuw in het Thinkwise Platform: De geïntegreerde Thinkwise Upcycler

Begin dit jaar wordt versie 2022.1 van het Thinkwise platform uitgeleverd. Het zit vol nieuwe functionaliteiten, met als belangrijke upgrade: de geïntegreerde Thinkwise Upcycler.

De vernieuwde Thinkwise Upcycler

Al meer dan tien jaar upcyclen we legacy systemen succesvol naar het Thinkwise Platform. Tot nu toe was het nog niet mogelijk om als Thinkwise klant of partner zelf Upcycles uit te voeren. Maar daar komt verandering in: in de volgende release van ons platform wordt de Upcycler een heuse applicatie binnen het Thinkwise Platform.

Om de Upcyclers vaker in te kunnen zetten en sneller te laten verlopen is de “Thinkwise Upcycler” ontwikkeld. Met deze nieuwe geïntegreerde applicatie kan je als klant en partner zelf Upcycles uitvoeren door gebruik te maken van voorgedefinieerde Upcyclers, of een bestaande aanpassen.

Het zal in de toekomst zelfs mogelijk zijn om eigen Upcycler configuraties te maken voor technologieën die nog niet ondersteund worden en deze te delen via de nieuwe Thinkstore. In de Thinkstore is het mogelijk om als klant code en modelvoorbeelden met mede-ontwikkelaars te delen.

Hoe werkt de huidige Thinkwise Upcycler?

Kort gezegd is een upcycle het overzetten van informatie van het legacy systeem naar de ontwikkelstudio van Thinkwise: de Software Factory. We zetten legacy systemen om naar SQL Server databases en op basis daarvan wordt een Upcycle gedaan.

De meta-data van de bestaande applicatie worden geïmporteerd en geanalyseerd. Op basis van de metadata en automatische optimalisaties creëert het platform de basis voor het nieuwe low-code model van de legacy oplossing. Deze kan dan vervolgens volledig op maat worden gemaakt.

Architect - 2 - Reuse existing parts afbeelding 564 × 376 px

Het verschil tussen de huidige Upcycler en de vernieuwde Thinkwise Upcycler


Informatie die in de huidige upcycles gebruikt wordt bestaat in de kern vaak uit: tabelnamen, kolomnamen, types van kolommen en relaties tussen tabellen. Met deze informatie worden op dit moment hele mooie upcycles gerealiseerd.

Vaak is er nog wel meer informatie beschikbaar. Denk hierbij aan hoe de menu’s er uit zien, wat de vertalingen van schermen zijn en heel soms is er zelfs code beschikbaar die overgezet kan worden in de Software Factory. Deze informatie werd tot nu toe niet of nauwelijks gebruikt in de huidige upcycles.

Om het potentieel en de toepasbaarheid van het upcyclen van legacy software te vergroten, hebben we de Thinkwise Upcycler als een integraal onderdeel ontwikkeld: een applicatie binnen het Thinkwise Platform die meer meta-informatie kan overzetten dan de vorige methode.

Het upcycle proces met de Thinkwise Upcycler

 Het proces bestaat uit de volgende stappen:

1. Model uitlezen
Tijdens deze stap wordt de meta-informatie van het legacy systeem opgeslagen.


2. Data uitlezen
Tijdens deze stap wordt de data van het legacy systeem opgeslagen.

3. Model importeren
Het bestand met de meta-informatie wordt vervolgens geïmporteerd in de Thinkwise Upcycler.

4. Upcyclen
Tijdens het Upcyclen transformeert de Thinkwise Upcycler de meta-informatie van het legacy systeem naar meta-informatie volgens de structuur van de Software Factory van Thinkwise. Vervolgens maakt de Upcycler in de Software Factory een Project en Versie aan en slaat daarin de meta informatie op.

5. Applicatie deployen
Dit gebeurt op de gangbare manier in het Thinkwise Platform.

6. Data importeren
De Thinkwise Upcycler plaatst de data, die in de gecomprimeerde bestanden staat, in de uitgerolde database.

Upcycler afbeelding opmaken - how it works
    Bovenstaand schema beschrijft de architectuur van het upcycle proces.

Als alle stappen succesvol zijn doorlopen, kan de ge-upcyclede applicatie worden opgestart.

Welke Upcyclers zijn er beschikbaar in de Thinkwise Upcycler?

De Thinkwise Upcycler wordt als applicatie opgeleverd in release 2022.1 van het Thinkwise Platform. De applicatie bevat dan vijf verschillende Upcyclers. Dit zal na de lancering nog verder uitgebreid worden.

Definitief afrekenen met legacy software

Deze nieuwe en innovatieve functionaliteit zal een significante bijdrage leveren aan de misse van Thinkwise:
‘Free the world of legacy software by 2030’

Het is ons uiteindelijke doel om zo rond het jaar 2030 organisaties wereldwijd verlost te hebben van verouderde software. Dit willen we bereiken door met ons platform legacy software uit te schakelen, en een nieuw volwaardig alternatief te bieden voor traditionele pakketten en maatwerksoftware. Applicaties gebouwd met Thinkwise zijn namelijk compleet onafhankelijk van technologie. Thinkwise gebruikers van het eerste uur hebben in de afgelopen 20 jaar nooit hun applicatie hoeven te herbouwen en konden naadloos verschillende technologieën overleven.

De Thinkwise Upcycler helpt ons dit proces nog verder te versnellen. Zo hoef je niet alles opnieuw te bedenken en je kan een flinke sprong maken aan het begin van je project.

Meer weten over de Upcycler?

Bekijk ook eens het webinar Case Study: Uniface Upcycler.

Bekijk webinar