Skip to content

Carrière switch: van pakketsoftware naar low-code software

Toegegeven: toen ik solliciteerde bij Low-Code platform vendor Thinkwise ging ik wel met enige argwaan de gesprekken in. Na zo’n beetje mijn hele carrière gewerkt te hebben in de wereld van standaard ERP-pakketten zoals Infor, SAP en Oracle, was ik nogal overtuigd van het concept van ‘off the shelf’. In de vooronderstelling dat de meeste organisaties op elkaar lijkende bedrijfsprocessen hebben, valt er veel voor een standaardpakket te zeggen. Als deze processen namelijk niet de ‘key differentiators’ zijn waarom jouw klanten voor jou kiezen, is een keuze voor standaard-ERP terecht. Je houdt je aan de werkwijze zoals het systeem voorschrijft – waarbij moderne cloud-gebaseerde pakketten zeker een bepaalde flexibiliteit bieden –  en zult voor jaren een tevreden gebruiker zijn totdat je er last van krijgt dat nieuwe technologieën niet ondersteund worden of dat jouw bedrijf zodanig veranderd of gegroeid is waardoor een nieuw systeem nodig is.

Maatwerksoftware

De praktijk echter is grilliger want de grote standaard ERP-vendors bedienen voornamelijk grotere organisaties en die hebben nogal wat noten op hun zang. Hierdoor bevatten deze standaardpakketten veel meer functionaliteit dan de meeste bedrijven nodig hebben. Een implementatie duurt zomaar enkele jaren en de kosten vallen na afloop vaak tegen. Het ‘customizen’ van de standaardsoftware om de eigen bedrijfsprocessen te ondersteunen is hier de belangrijkste oorzaak van.

Want wat blijkt: we willen op maat gesneden software!

Waarom? Omdat we ons hiermee onderscheiden van de concurrent; door sneller te leveren, een breder assortiment te bieden, klantorder-gestuurd te produceren, last-minute campagnes uit te voeren, etc. De wereld verandert in sneltreinvaart, de consument is veeleisend.  Voor je het weet belemmert jouw ERP-systeem de bedrijfsvoering en maakt het complexe IT- landschap met veel randapplicaties de boel onbeheersbaar.

Maatwerksoftware dus. ‘Oh nee toch!’ hoor ik je denken. Maatwerksoftware ontwikkeld met traditionele tools zoals Java of C# associëren we met moeilijke, langdurige en kostbare trajecten die – eenmaal opgeleverd – vaak alweer technologisch verouderd zijn. Bovendien, waar laat je deze software ontwikkelen als je zelf geen developers in huis hebt?

En omdat we huiverig zijn voor maatwerk, werkt een groot deel van de bedrijven met een standaard ERP-pakket dat zodanig is ‘gepersonaliseerd’ dat nieuwe releases in gebruik nemen een (in)spannende aangelegenheid is. Bij oudere on-premise software zie je zelfs dat er niet ge-upgrade wordt omdat dit nagenoeg een her-implementatie betekent.

Digitale transformatie in gevaar

En dat is op zijn zachtst gezegd jammer maar in de realiteit een serieus gevaar omdat deze oude software de digitale transformatie van jouw organisatie tegenhoudt en daardoor het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengt. Je hoort wel over ‘machine learning’, ‘servitization’, ‘Internet of Things’ en ‘meaningfull insights’ maar jouw IT-landschap is er niet klaar voor. Het is verouderd. Je wil wel, maar je kunt niet.

Dit alles in overweging nemende, raakte ik overtuigd door de waarde van low-code. In dit geval low-code om ‘mission critical’ applicaties te ontwikkelen. Een beter alternatief voor bedrijven die succes hebben door hun bijzondere – en vaak complexe – bedrijfsprocessen en flexibel op marktontwikkelingen moeten inspelen.

Nooit meer verouderde software

Want met het Low-Code platform van Thinkwise ontwikkel je razendsnel omvangrijke applicaties met meer dan honderden, duizenden of tienduizenden tabellen. Deze modelgedreven manier van softwareontwikkeling biedt flexibiliteit; verandert je proces dan verandert de software mee. Hiervoor hoef je geen kennis te hebben van traditionele programmeertalen zoals Java, C# of .Net. Het resultaat is een applicatie die past als een maatpak, zich flexibel laat aanpassen aan veranderende processen en toegankelijk is op ieder device en via het web.

Het principe van ons platform is: jij de functionaliteit, wij de techniek. Zo zorgt het platform ervoor dat jouw applicaties altijd kunnen werken met de nieuwste technologieën, in de volle breedte beschikbaar zijn op Windows, Web en Mobile en altijd een moderne GUI hebben.  Ze blijven in sync met technologische ontwikkelingen op het gebied van  Machine Learning, Data Analytics, IoT, etc. Kortom: geen veroudering van je software, nooit meer!

Ik waagde de overstap naar Thinkwise en ben overtuigd geraakt door de succesverhalen bij onze klanten. Bedrijven als VDL Groep, Antea Group en ACTO kunnen de concurrentie aan. Ze ontwikkelen zelf of laten dit doen door onze partners. Ontwikkelen met low-code van Thinkwise betekent voor onze klanten een snelle time-to-market van applicaties en ontzorging omdat legacy systemen niet meer ontstaan.  Software bepaalt in steeds grotere mate het succes van een organisatie. De oplossing is software die naadloos aansluit, eenvoudig te bedienen is, maximaal te personaliseren is en technologie-onafhankelijk is.

Net vòòr de corona-crisis heb ik de overstap gemaakt naar een low-code vendor. Ik had niet kunnen bevroeden dat het dramatisch actueel werd om als bedrijf met de nieuwste technologie te werken en processen snel te kunnen aanpassen. Low-code is een trend die niet meer te stoppen is en ik ben blij dat ik als marketeer mee mag helpen bij het informeren van mensen over het gebruik en de mogelijkheden.

Inmiddels nieuwsgierig geworden naar low-code en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees hier meer of schrijf je in voor de online Platform Experience.

Dank voor het lezen van deze blog!