VDL Groep

Over dit project

AANLEIDING

VDL Groep is een familiebedrijf dat met 90 werkmaatschappijen in 19 landen gevestigd is. VDL is producent van onder andere bussen, auto’s en onderdelen voor de automotive industrie.

 

In 2010 werd de eerste samenwerking met Thinkwise gestart met de modernisatie van het kwaliteitssysteem VDL-Extra. Thinkwise heeft deze voormalige MS Access applicatie in zeer korte tijd gemoderniseerd, uitgebreid en geprofessionaliseerd zodat het voldoet aan de strenge eisen van de automotive industrie en de ISO-TS 16949-norm. Na de realisatie is deze applicatie succesvol uitgerold naar 7 VDL vestigingen in België en Nederland.

 

Het succes van dit project is bij VDL niet onopgemerkt gebleven. In 2015 stonden 33 werkmaatschappijen voor een strategische ERP keuze en is na een uitgebreide selectieprocedure voor Thinkwise gekozen als strategische partner. De opdracht was duidelijk: moderniseer het bestaande ERP systeem van deze bedrijven en behoud het gedachtegoed van Wim van de Leegte. Deze applicatie heet PBS en is gebouwd in RPG.

 

REALISATIE ERP

In het jaar dat volgde is de volledige bestaande ERP applicatie overgezet naar het moderne Thinkwise platform en samengevoegd met het eerder gerealiseerde kwaliteitssysteem VDL Extra. De nieuwe oplossing heeft de naam VBS gekregen: VDL Besturing Systeem.

 

Daarbij heeft Thinkwise ook een EDI engine toegevoegd die berichten uitwisselt met o.a. Volvo, DAF, Bosch en Schmitz. Een engine waar dagelijks duizenden berichten uitgewisseld worden, ter waarde van jaarlijks honderd miljoen euro aan orders.

 

IMPLEMENTATIE & UITROL

Na de realisatiefase is in 6 maanden VBS geïmplementeerd bij de eerste twee pilot bedrijven: VDL Technics en VDL Metaal. Na een succesvolle pilot is gestart met een traject waarin door vier parallelle Thinkwise teams VBS geïmplementeerd wordt bij in totaal 33 werkmaatschappijen. Gedurende het traject is deze opdracht uitgebreid met nog eens 4 werkmaatschappijen. Zo nam VDL onder andere tussendoor het bedrijf Componenta over. Zes weken na de overname was het daar draaiende SAP vervangen door het nieuwe VBS. Ook worden de werkmaatschappijen VIM en PMB-UVA die op een ander ERP systeem (Glovia) draaien overgezet op VBS.

 

Op dit moment (April 2017 red.) zijn er 17 VDL bedrijven die inmiddels -met een gemiddelde implementatietijd van 4 weken- zijn overgegaan op het nieuwe VBS. De overige 20 bedrijven volgen in de loop van 2017.

 

KENGETALLEN:

  • Omvang: 26.000 functiepunten
  • Productiviteit: 0,6 uur per functiepunt
  • Aantal gebruikers: 2000

 

Koppelingen met:

 

  • SAP financieel
  • Palette (scan software)
  • Barcodescanners in fabriek

 

OVER VDL

VDL Groep is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Het is een bundeling van flexibele, zelfstandige bedrijven met elk hun eigen specialisme. De kracht van VDL Groep zit in de onderlinge samenwerking tussen de bedrijven.

 

Sinds de oprichting in 1953 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 90 bedrijven, verspreid over 19 landen en met ruim 13.000 medewerkers.

Categorie
Productie, Software