VDL Groep

Over dit project

VDL Groep is een familiebedrijf, opgericht in 1953 en inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met 92 werkmaatschappijen in 19 landen met circa 15.000 medewerkers. VDL is producent van onder andere bussen, auto’s en onderdelen voor de automotive industrie.

 

Uitdaging

VDL werkte met een eigengebouwde MS Access applicatie voor het kwaliteitsmanagementsysteem, genaamd VDL Extra. Dit systeem moest voldoen aan de strenge eisen van de automotive en de ISO/TS16949 norm. De basisgegevens hiervoor zaten in het productiebesturingssysteem maar de specifieke KPI rapportering ontbrak. Om te voldoen aan deze eisen werd de bestaande MS applicatie gemoderniseerd, uitgebreid en geprofessionaliseerd.

 

Oplossing

In 2010 is de samenwerking met Thinkwise gestart. Basis voor het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem vormen twee bestaande systemen. Doordat alle KPI’s in kaart worden gebracht en gemonitord zorgt het systeem voor een verbetering van het inzicht in en de kwaliteit van de productie. Als gevolg hiervan zal ook de kwaliteit van de producten toenemen en beschikt VDL hiermee over 1 standaard systeem.

 

Na de realisatie is deze applicatie succesvol uitgerold naar 7 VDL vestigingen in België en Nederland. Het succes van dit project is binnen VDL niet onopgemerkt gebleven. In 2015 stonden 33 VDL werkmaatschappijen voor een strategische ERP keuze. Na een uitgebreide selectieprocedure is voor Thinkwise gekozen als strategische partner voor de toekomst. De nieuwe uitdaging was duidelijk: moderniseer de bestaande , door VDL zelf ontwikkelde, ERP software van deze bedrijven en behoud het gedachtengoed van Wim van de Leegte. Dit ERP Systeem heet PBS en is gebouwd in RPG.

 

Realisatie ERP

In het jaar dat volgde is de volledige bestaande ERP software overgezet naar het moderne Thinkwise platform en samengevoegd met het eerder gerealiseerde kwaliteitssysteem VDL Extra. De nieuwe oplossing heeft de naam VBS gekregen: VDL Besturing Systeem.

 

Daarbij heeft Thinkwise ook een EDI engine toegevoegd die berichten uitwisselt met o.a. Volvo, DAF, Bosch en Schmitz. Een engine waar dagelijks duizenden berichten uitgewisseld worden, ter waarde van jaarlijks honderd miljoen euro aan orders.

 

Resultaat

Na de realisatiefase is in 6 maanden VBS geïmplementeerd bij de eerste twee pilot bedrijven: VDL Technics en VD Leegte Metaal. Na deze succesvolle pilot werd gestart met een traject waarin door vier parallelle VDL/Thinkwise teams VBS geïmplementeerd wordt bij in totaal 33 werkmaatschappijen. Gedurende het traject is deze opdracht uitgebreid met nog eens 4 werkmaatschappijen. Zo nam VDL onder andere tussendoor het bedrijf Componenta over (nu VDL Castings). http://www.nu.nl/economie/4355243/industrieconcern-vdl-neemt-nederlandse-tak-componenta.html

 

Twaalf weken na de overname was het daar draaiende SAP vervangen door het nieuwe VBS.Ook wordt de werkmaatschappij VIM die op een ander ERP systeem (Glovia) draait overgezet op VBS.

 

Toekomst

Op dit moment (april 2017 red.) zijn er 17 VDL bedrijven die inmiddels – met een gemiddelde implementatietijd van 8 weken- zijn overgegaan op het nieuwe VBS. De overige 20 bedrijven volgen in de loop van 2017.

 

Kengetallen:

i. Productiviteit: 0,6 uur per functiepunt
ii. Aantal gebruikers: 2000
iii. Koppelingen met:
1. SAP financieel
2. Palette (scan software)
3. Barcodescanners in fabriek

 

Over VDL

VDL Groep is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Het is een bundeling van flexibele, zelfstandige bedrijven met elk hun eigen specialisme. De kracht van VDL Groep zit in de onderlinge samenwerking tussen de bedrijven.

 

Strategische leverancier

Naast VBS zijn er ook applicaties ontwikkeld voor VDL Nederland zoals Credit Management

Categorie
Productie, Software